Кандалакшански Залив

Кандалакшанскиот Залив (рус. Кандалакшский залив, фин. Kantalahti, карел. Kandalakši = „залив на реката Канда“[1]) е голем залив во Република Карелија и Мурманската област о северозападна Русија. Го образува северозападниот агол на Белото Море, и претставува еден од четирите поголеми заливи во морето. Другите три се Онешкиот Залив (југозападно), Двинскиот Залив (јужно) и Мезенскиот Залив (south east).

Поглед од брегот на заливот.

На север од заливот се наоѓа Колскиот Полуостров. На северниот врв на заливот е сместен градот Кандалакша и новото нафтено пристаниште Витино (10 км јужно).

Делови од крајбрежјето на заливот му припаѓаат на Кандалакшанскиот природен резерват („Кандалакшский заповедник“), каде влегуваат многу острови.

ПоврзаноУреди

 
Видик на Кандалакшанскиот Залив

НаводиУреди

Надворешни врскиУредиКоординати: 66°55′N 32°45′E / 66.917° N; 32.750° E / 66.917; 32.750