Кампо деи Фјори

плоштад во Рим, Италија

Кампо деи Фјори (италијански: Campo dei Fiori = цветно поле) е правоаголен плоштад недалеку од Пјаца Навона во Рим, во близина на реката Тибар. Плоштадот го носи името уште од времето пред 13 век, кога ова било неизградено поле поради честите поплави од Тибар.

Кампо деи Фјори
Campo de' Fiori
Brunostatue.jpg
Поглед кон денешниот плоштад
Општи податоци
ГрадРим
ЗемјаИталија

Во средината на плоштадот доминира статуата на Џордано Бруно, кој бил жив запален токму на ова место од Инквизицијата во 1600 година.