Калпак (од турски:kalpak [kaɫpak];[1] казашки: қалпақ, бугарски и српски: калпак, киргиски: калпак) – вид на капа.

Дервиши сО калпациО

Изглед уреди

Таа е висока и има вертикална форма. Вообичаено се изработува од кожи на овци. Таа е дел од традиционалната машка носија во земјите као што се: Бугарија, Србија, Турција, Иран, земјите од Средна Азија и Кавказ. Зборот „калпак“ е составен дел од етонимите од туркиската група: "Каракалпак" (буквално "црн калпак").

 
Киргистанец со калпак

00

Наводи уреди