Кабуки (јапонски: 歌舞伎) е традиционална форма на јапонски театар која прикажува историски, романтични и љубовни драми со музичка придружба и игра каде што женските улоги обично ги играат мажи. Кабуки започна во стариот главен град на Јапонија - Кјото, во почетокот на Едо Периодот во 1603.

Претстава „Шибараку“ од 1895 година