Ишпуини (исто така Ишпуинис) (владеел: 828-810 година п.н.е.) — третиот познат крал на Урарту. Тој го наследил неговиот татко, Сардури I, кој го префрлил капиталот во Тушпа (Ван). Ишпуини го освои манејскиот град Мусасир и го претвори во верски центар на империјата. Главниот храм за војната богот на војната Халди беше во Мусасир.[1] Ишпуини и негоата империја биле нападнати од страна на асирскиот крал Шамши-Адад V. Ишпуини се борел и го поразил Шамши-Адад.

Ишпуини
Крал на Урарту
Владеење околу 828–810 година п.н.е.
Претходник Сардури I
Наследник Менуа
Деца
Менуа
Татко Сардури I
Мајка Араранса
Урарту за време на владеењето на Ишпуини.

Тој го проширил царството главно кон југ и исток, но многу малку кон север и запад.[2] Ишпуини беше толку убеден во неговата моќ што тој почна да користи имиња што укажувале на неговата вечна слава, вклучувајќи ги "Крал на земјата на Наирите", "Славниот крал" и "Цар на вселената".[3][1]

Ишпуини беше наследен од неговиот син Менуа.[1][4][5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Пиотровский Б. Б. 1959.
  2. Чарльз Берни, Дэвид Лэнг 2016.
  3. Меликишвили Г. А. 1960, Надписи Ишпуини и Менуа. 19.
  4. Меликишвили Г. А. 1960, Надписи Ишпуини, сына Сардури. 18.
  5. Дьяконов И. М. 1951, Письмо Саргона II к богу Ашшуру с описанием похода против Урарту 714 г. до н. э..

ИзвориУреди

  • . ISBN 978-5-9524-5198-8. Unknown parameter |место= ignored (help); Unknown parameter |заглавие= ignored (help); Unknown parameter |ответственный= ignored (help); Unknown parameter |страниц= ignored (help); Unknown parameter |год= ignored (help); Unknown parameter |издательство= ignored (help); Unknown parameter |автор= ignored (help); Отсутно илип празно |title= (help)