Сардури I (ерменски: Սարդուրի Ա, владеел: 834 година п.н.е. – 828 година п.н.е.), исто така познат како Сардурис — крал на Урарту во Мала Азија. Тој бил син на Лутипри, вториот монарх на Урарту.

Сардури I
Крал на Урарту
Владеење околу 834–828 година п.н.е.
Претходник Лутипри
Наследник Ишпуини
Деца
Ишпуини
Татко Лутипри

Сардури беше најмногу познат по префрлувањето на капиталот на Урарту во Тушпа (Ван). Ова се покажа како значајна одлука кога Тушпа стана централна точка на политиката на Блискиот Исток. Тој беше наследен од неговиот син, Ишпуини Уартски, кој потоа го прошири кралството.[1]

Титулата Сардури значела "Кралот на четирите четвртини".[2]

ПовразноУреди

НаводиУреди

  1. Boris Piotrovsky, The Ancient Civilization of Urartu (London: 1969)
  2. John Noonan, Van! at saudiaramcoworld.com