Ḫaldi (dḪaldi, познат и како Khaldi)  бил еден од тројцата главни богови на Арарат (Урарту). Неговото светилиште се наоѓало во Ардини.

Богот Халди. Еребуни, замок музеј. Ереван, Ерменија

Останатите двајца главни богови биле Теиспас од Кумену и Шивини од Тушпа.[1]

Најмногу записи има за овој бог од сите божества на пантеонот на Арарат (Урарту). Негова сопруга била божицата Арубани. Насликан е како маж со или без брада, кој стои на лав.[citation needed]

Халди бил воинствен бог на кого му се молеле кралевите од Урарту за победа во битките. Храмовите посветени на Халди биле украсувани со оружје, па така мечеви, копја, лакови и стрели, како и штитови стоеле закачени по ѕидовите. Поради ова, храмовите биле нарекувани и „куќи на оружјето“.

ReferencesУреди

  1. Ernest René Lacheman, Martha A.
  • Piotrovsky, Boris B. (1969) The Ancient Civilization of Urartu: An Archaeological Adventure. Cowles Book Co. ISBN 0-214-66793-6