Италијанска синагога

Италијанска синагога (турски: İtalyan Sinagogu) — еврејски храм кој се наоѓа во Истанбул, Турција, на Златниот Рог. Овој објект бил изграден од страна на италијанските евреи во 1800 година. Во 1931 година синагогата била разрушена и на истото место била подигнета нова.

Италијанска синагога
Основни податоци
МестоИстанбул, Турција
ПрипадностЈудаизам
Архитектонски опис
Архитектонски типсинагога