Источен Агдер

Источен Агдер (норвешки: Aust-Agder) е округ во јужниот дел на Норвешка. Административен центар е Арендал. Бројот на населението во Источен Агдер според пописот извршен во 2004 година изнесувал 103.374, а површината 9.157 км2.

Грб округа Источен Агдер
Местоположбата на округот во Норвешка

Името на округот означува „Источен Агдер“ (Агдер е историски дистрикт во Норвешка).

Грбот потекнува од 1958 година и на него се наоѓаат две златни пруги.