Империја (италијански Imperia) — град во Северна Италија, сместен во регионот Лигурија. Овој град името го добил по потокот Имперо (итал. Impero) кој тече меѓу Порто Маурицио и Онеља (практично градот настанал во 1923 година со спојување на тие два центри). Познато е неговото пристаниште како и плажите кои привлекуваат туристи од целиот свет.

Империја
Поглед на Империја
Катедралата Сан Маурицио

Надворешни врски

уреди