Илинденци (организација)

За други значења на поимот Илинден видете на појаснителната страница

Илинденци била организација формирана од бугарската окупаторска власт од учесници во Илинденското востание од 1903 на територијата на целиот македонски регион[1]. Се залагала за спроведување на бугарската политика во окупирана Македонија и за прикажување на Македонците како дел од бугарскиот народ. Нивната активност најмногу доаѓала до израз во време на прославите по повод Илинденското востание и на други значајни историски настани од поблиското и подалечното минато на Бугарија. Дејствувала во периодот од 1941 до 1944 година.[2]


Наводи уреди

  1. Ѓорѓи Малковски, Профашистичките и колаборационистичките организации и групи во Македонија 1941–-1944, Скопје, 1995
  2. Ѓорѓи Малковски, Политичките партии и организации во Македонија во Втората светска војна 1941–1944, Скопје, 2002