Иван Котев, познат како Ванчо Белувчето — македонски револуционер, крушевски војвода и терорист на Македонската револуционерна организација.

Иван Котев
Роден непознато
Крушево, Македонија
Починал 12 јули 1913
Журче, Крушевско, Македонија

Животопис

уреди

Котев е роден во Крушево, тогаш во Османлиското Царство. За време на Илинденското востание е четник при Иван Алабакот. Во Првата балканска војна Котев е војвода на чета и зема учество во ослободувањето на Крушево.

Загинува на 12 јули 1913 година во борба со српска потера помеѓу селата Ракитница и Острилци, кај Журечката река. Србите му ја отсекле главата по борба и ја разнесувале низ улиците на Крушево за да го заплашат македонското население [1]

Извори

уреди
  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 83.