Иван Живковиќ е српски телевизиски и филмски режисер.

Биографија уреди

Дипломирал на ФДУ - Катедрата за филмска и ТВ режија во 1998 година, а магистрирал на Американскиот филмски институт во Лос Анџелес во 2001 година.

Добил повеќе од 30 меѓународни награди и номинација за студентски Оскар со својот краток игран филм Далечински управувач-магистерски труд.

Професионално работи на филмот како помошник режисер од 1991 година, како асистент на значајни српски режисери како Горан Марковиќ, Срѓан Драгојевиќ и Драган Бјелогрлиќ .

Во 2007 година го режирал својот дебитантски филм Хадерсфилд, заснован на романот на Угљеша Шајтинац. За телевизиските станици ги режираше ТВ сериите Миле против транзициите, Театар во домот, Вера и завера, Корени , според романот на Добрица Ќосиќ и Вујко нови хоризонти.

Учествувал во 1-та сезона како корежисер, а заедно со Мирослав Лекиќ како главен режисер работи на 2-ра, 3-та и 4-та сезона од популарната ТВ серија Убијците на мојот татко, 1-ва и 2-та сезона на шпионскиот трилер Државен службеник, како и 9-та епизода од 1-ва сезона и 4-та епизода од 2-ра сезона на серијата Сенки над Балканот.

Живковиќ моментално се подготвува за реализација на новиот игран филм Хештег Бруцоши.

Филмографија уреди

Година Назив Жанр Награди
1992 Тито и јас асистент режисер
1996 Убави села убаво горат асистент режисер
1998 Рани асистент режисер / копродуцент
2003 Син режисер на друга екипа Невада
2005 The Inner Circle асистент режисер
2005 Ние не сме ангели 2 помошник режисер
2006-2007 Миле против транзициите режисер
2007 Театар во домот режисер
2007 Хадерсфилд режисер
2013 На пат за Монтевидео помошник режисер
2014 Ја бранев Млада Босна помошник режисер
2015 Меч на одмаздата помошник режисер
2016 Вера и завера режисер
2016 Немој да додеваш режисер
2018 Корени (ТВ серија) режисер
2016-2019 Убијците на мојот татко режисер
2017-2019 Сенки над Балканот режисер
2018 Extinction помошник режисер
2019 Вујко нови хоризонти режисер
2019-2020 Државен службеник (серија) режисер
2020 Случај на семејството Бошковиќ режисер
2021 Време на злото (ТВ серија) режисер
- Бруцоши (филм) режисер - во припрема

Извори уреди

Надворешни врски уреди