Иван Алев — македонски револуционер и лекар.

Иван Алев
Роден 1851
Гуменџе, Егејска Македонија
Починал 1919
Неврокоп, Бугарија

Иван Алев е роден во Гуменџе. Дипломирал медицина во Атина и станал лекар во родното место. Активно бил вклучен во МРО. Особено бил ангажиран во давањето медицинска помош на борците од револуционерноослободителното движење во време на Илинденското востание. Во војните Алев бил дивизионен воен лекар во Бугарската армија. Починал во 1919 г. во Неврокоп, Пиринскиот дел на Македонија.[1].

Наводи уреди

  1. Литовски, Александар; Јубилеен календар за егејскиот дел на Македонија во 2011 година, Битола, 2011, стр. 2.