Ибшир Мустафа-паша

Ибшир Мустафа-паша (османски турски: ابشير مصطفى پاشا) — отомански државник со потекло од Абхазија, внук на управителот и бунтовник Абаза Мехмед-паша, и истакнат учесник бунтовник во Џелали. Тој бил голем везир на Отоманското Царство од 28 октомври 1654 до 11 мај 1655 година.[1] Тој исто ткак бил отомански управник на Дамаск (покраина) во 1649 година. Тој бил дамат (зет) во Отоманска династија, бидејќи бил оженет за отоманска принцеза.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers, Leiden, s.v. "Ipshir Muṣṭafā Pasha".
Политички функции
Претходник
Софу Мехмед-паша
Отомански управник на Дамаск
1649
Наследник
'
Претходник
Коџа Дервиш Мехмед-паша
Отомански управник на Египет
28 октомври 1654 – 11 мај 1655
Наследник
Кара Мурат-паша