Зоолошка градина, зоолошки парк, менаџерија или зоо — објект во кој животните се чуваат во кафези, се прикажуваат на јавноста и може да се размножуваат. Изразот зоолошка градина се однесува на зоологија, дел од биологијата кој се занимава со проучување на животни и е изведен од грчките зборови зоон (ζῷον, „животно“) и логос (λóγος, „изучување“). Кратенката „зоо“ (на англиски се чита „зу“) за првпат била користена во Зоолошките градини на Лондон кои се отвориле како научно-истражувачки објект во 1828 година, а за јавноста во 1847.[1] Бројот на големи збирки на животни во отворени за јавноста низ целиот свет сега е над 1000, од кои околу 80% се сместени во градови.[2]

Мапа на зоолошки градини низ целиот свет

Зоолошката градина како тема во уметноста и во популарната култура уреди

 • „Обратно“ — кус расказ на австрискиот писател Томас Берхнард од 1978 година.[3]
 • „Во зоолошката градина“ — расказ на македонската писателка Оливера Николова.[4]
 • „Во зоолошката градина“ (англиски: At the Zoo) — песна на американското поп-рок дуо Сајмон и Гарфанкел (Simon & Garfunkel) од 1968 година.[5]
 • „Зоолошка станица“ (англиски: Zoo Station) — песна на ирската рок-група У2 (U2) од 1991 година.[6]
 • „Зоолошката градина во Бруклин“ (англиски: Brooklyn Zoo) — песна на американскиот рапер Ol' Dirty Bastard од 1995 година.[7]

Белешки уреди

 1. "ZSL's history" Архивирано на 28 февруари 2008 г., Zoological Society of London.
 2. "Zoo," Encyclopaedia Britannia, 2008.
 3. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 38.
 4. Оливера Николова, Приказни за Зоки Поки, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 15-16.
 5. Discogs, Simon & Garfunkel ‎– Bookends (пристапено на 24.9.2018)
 6. Discogs, U2 ‎– Achtung Baby (пристапено на 30.6.2019)
 7. Ol' Dirty Bastard – Return To The 36 Chambers: The Dirty Version (пристапено на 22.5.2023)