Знаме на Сенегал

Знамето на Сенегал е националнот знаме на оваа западноафриканска република. Знамето е усвоено на 20 август 1960 година и е составено од три вертикални ленти во зелена, жолта и црвена боја со зелена ѕвезда во средината на жолтата лента. Знамево потекнува од поранешното знаме на поранешната Малиска Федерација со силуета во средината.

Знаме на Сенегал во сооднос од 2:3

Историски знамињаУреди

ПоврзаноУреди