Грб на Сенегал

Грбот на Сенегал е службен грб на државата кој е во употреба од 1960-те години. Грбот е составен од штит кој е поделен на два дема во црвена и златна боја. На црвеното поле има златен лав кој е симбол на народот, а на златното поле има приказ на баобаб. Над штитот има зелена голема петокрака, а околу штитот има бел венец. Венецот е опколен со бела лента на која има натпис „Еден народ, една цел, една вера“ на француски јазик. На лентата има петокрака во панафрикански бои.

Грб на Сенегал
Coat of arms of Senegal.svg
Подробно
ГрбоносецСенегал
Усвоен1960-те
Мотофранцуски: UN PEUPLE UN BUT UNE FOI

ПоврзаноУреди