Знаме на Света Луција

Знамето на Света Луција е официјалното знаме во државата усвоено на 1 март 1967 година. Дизајнот и боите на знамето претрпеле неколку промени низ историјата, но симболиката е иста. Денес, знамето е составено од сина позадина каде во средината има златен триаголник под црна стрела со бели рабови.

Flag ratio: 1:2
Петит Питон, еден од врвовите претставени на знамето.

Сината боја ги претставува небото и океанот, но и плодноста. Златната боја го претставува сонцето и просперитетот. Црната и белата боја ја претставуваат хармонијата помеѓу расите во државата. Триаголните делови се инспирирани од двата најголеми врва во државата, симболи на Света Луција.


Историски знамиња

уреди

Наводи

уреди