Националното знаме на Латвија[1] било за првпат користено во 1918 година и повторно вратено во употреба во 1990 година. Црвената боја на знамето симболизира спремност на летонците да дадат крв за слобода на својата татковина. Знамето е поделено на три дела од кои горниот и долниот дел се темноцрвени а додека средниот е бел.


Знаме на Летонија
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме вексиколошки опис
Сразмер 1:2
Усвоено 27 февруари 1990
Опис Три нееднакви хорисзонтални ленти во црвена, бела и црвена боја со размер 2+1+2.
}}
Варијанта на знамето на Летонија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1991
Опис Црвен крст со бели ленти на бела позадина

Други знамиња

уреди

Наводи

уреди
  1. Според правописот на македонскиот јазик, двата назива „Латвија“ и „Летонија“ се користат подеднакво во македонскиот јазик, па така и низ оваа статија.

Поврзано

уреди