Латвијци

(Пренасочено од Летонци)

Латвијците или Летонците (латвиски: latvieši) се балтички народ кој воглавно ја населува европската држава Латвија. Мајчин јазик на Латвијците е латвијскиот јазик.

Латвијци
latvieši
Вкупен број на населението

~2 милиони

Региони со значително население
 Латвија 1,330,769[1]
 САД 93,498-100,000 (2008)[2]
 Ирска 45,836 (2010)[3]
 Обединето Кралство 36,000 (2010)[4][5]
 Русија 28,520 (2002)[6]
 Канада 27,870 (2006)[7]
 Бразил 25,000 (2002)[8]
 Нов Зеланд 20,000 (2004)[9]
 Австралија 18,938 (2004)[10]
 Германија 9,100 (2010)[11]
 Украина 4,800 (2010)[12]
 Шведска 4,116 (2009)[13]
 Норвешка 2,856 (2010)[14]
 Литванија 2,300 (2010)[15]
 Естонија 2,196 (2010)[16]
 Казахстан 1,900 (2010)[17]
 Узбекистан 1,600 (2010)[18]
 Белорусија 1,549 (2009)[19]
 Шпанија 1,440 (2006)[20]
 Холандија 1,400 (2002)[21]
 Франција 956 (1999)[22]
 Швајцарија 736 (2006)[23]
 Белгија 679 (2008)[24]
 Финска 670 (2009)[25]
 Туркменистан 500 (2010)[26]
 Молдавија 400 (2010)[27]
 Грузија 200[28]
 Аргентина 200[29]
 Чешка 193 (2010)[30]
 Австрија 152 (2002)[31]
 Чиле 100[32]
 Хрватска 11 (2001)[33]
Јазици
латвијски јазик
Религии
Најмногу лутеранство, со римокатоличко малцинство.
Поврзани етнички групи
Латвијци

ИсторијаУреди

Латвијците самите себе си понекогаш се нарекуваат со старото име Latvji, кое најверојатно потекнува од зборот latve кое е име на река за која се претпоставува течела во источна Латвија. Подоцна, на територијата на Латвијците се доселило финското племе Ливонци и тогаш зборот за нацијата се модифицирал во Latvis, што значи „чистачи на шума“. Германските колонизатори се доселиле во регионот и започнале да го именуваат народот како Lette, а нивната територија ја нарекле Ливленд. Латинското име Ливонија, постепено почнало да се користи за целиот регион на денешна Латвија. Денес, Латвијците и Литванците се единствените живи балтички народи.

НаводиУреди

ПоврзаноУреди