Знаме на Гвинеја-Бисао

Знамето на Гвинеја-Бисао е државно знаме на оваа африканска држава. Знамето е составено од две хоризонтални ленти во жолта и зелена боја, со една вертикална лента во црвена боја на прицврстениот дел од знамето. На црвената лента има црва петокрака. Знамето било усвоено во 1973 година по независноста од Португалија. Ова знаме е скоро исто со старото знаме на Зелениот ’Рт и знамето на најголемата политичка партија во Гвинеја-Бисао. Сепак, знамето е засновано на знамето на Гана и е составени од пан-африкански бои, каде црвената ја симболизира крвта на паднатите борци за независност, зелената ги симболизира шумите во земјата и жолтата минералите.


Знаме на Гвинеја-Бисао
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 1:2

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди