Знаме на ВМРО (Автономистичка)

Знамето на ВМРО (Автономистичка) е историско милитантно знаме кое ја претставува Внатрешната македонска револуционерна организација (Автономистичка). Тоа се појавува во 20-те години на XX век по предлог на Тодор Александров, тогашен лидер на организацијата. Денес истото е користено со надополнување од повеќе политички партии и организации, најмногу во Република Бугарија и Република Македонија.


Знаме на ВМРО (Автономистичка)
}}
Употреба граѓанско знаме граѓанско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 1920
Опис Две хоризонтални полиња, црна и црвена боја
Систем Црвена Црна
RGB 205-8-8 0-0-0
хексидецимален формат #CD0808 #000000

АлтернативиУреди