Зграда на Музејот на НОВ (Крушево)

зграда во Крушево

Зграда на Музејот на НОВ — музејска зграда во градот Крушево, прогласена за културно наследство на Македонија.[1]

Зграда на Музејот на НОВ
Поглед на музејот
Карта
Општи податоци
Статусспоменик на културата
Видмузејска зграда
Стилстароградски
Адресаул. „Нико Доага“ бр. 4
ГрадКрушево
Земја Македонија
Завршена1989
Проектирање и изградба
АрхитектМарула Николоска

Опис

уреди

Зградата е сместена северно од градот, во месноста Гумења, на улица „Нико Доага“ бр. 81. Изградена е во 1989 година од архитектот Марула Николоска. Носечката конструкција е од армиран бетон, а ѕидовите се од тули и керамички блокови. Подот е покриен со мермерни плочки. Летната сцена е направена од радијални камени терасести платоа, со дрвени столчиња на метални рамки.[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Список на заштитени добра. Состојба до 31.12.2012. Скопје: Управа за заштита на културното наследство.
  2. „Музеј на НОВ - Крушево“. Управа за заштита на културното наследство. Архивирано од изворникот на 2017-11-07. Посетено на 27 октомври 2017.