Затвореникот на кралот

Затвореникот на кралот (на германски: Der Gefangene des Königs ) е германска историска комедија од 1935 година во режија на Карл Боезе, и во неа глумат Мајкл Боен, Пол Кемп и Суси Ланнер . Филмот се заснова врз развојот на порцелан Меисен во текот на XVIII век, особено на улогата на алхемичарот Јохан Фридрих Ботгер .

Филмските сцени биле дизајнирани од уметничкиот директор Макс Зеефелдер . Сцените биле снимани во студиото Баварија во Минхен .