Заспаната убавица (цртан филм)

Заспаната убавица (англиски: Sleeping Beauty) е американски цртан филм од 1959 година во производство на компанијата Walt Disney Pictures. Објавен е на 29 јануари 1959 и е шеснаесеттиот филм во династијата на Дизни.