Заседа (филм од 1969)

„Заседа“ — југословенски филм од 1969 година, во режија на Живојин Павловиќ, кој е и автор на сценариото, засновано врз неговиот расказ „Легенди“ и расказот „По третпат“ на Антоније Исаковиќ. Филмот спаѓа во остварувањето на југословенскиот црн бран. Главните улоги ги играат: Милена Дравиќ, Ивица Видовиќ, Северин Бијелиќ, Слободан Алигрудиќ, Павле Вуисиќ итн.

Синопсис

уреди

Филмот претставува приказ на времето по Втората светска војна кога настапува бран на идеолошка индоктринација на луѓето. Иве Врана се обидува да ги усклади идеологијата и животот, но во тој обид доживува трагичен пораз.[1]

Наводи

уреди