Потпретседател на Јужен Судан

список на статии на Викимедија

Потпретседателот на Јужен Судан е втората највисока функција во државата после Претседателот на Јужен Судан.

Потпретседател на на Јужен Судан
Flag of South Sudan.svg
Функционер
Риек Мачар

од 9 јули 2011 г.
НазначувачСалва Кир Мајардит
Мандат5 години
Прв функционерРиек Мачар
Создадена9 јули 2011

Потпретседатели на Јужен СуданУреди

период на служба назначен политички погледи белешки
Влада на Јужен Судан автономен
9 јули 2005 до 11 август 2005 Салва Кир Мајардит, потпретседател на Владата СНОД в.д. претседател на Владата од 30 јули 2005.
11 август 2005 до 9 јули 2011 Риек Мачар, потпретседател на Владата СНОД
Јужен Судан независност од Судан
9 јули 2011 до денес Риек Мачар, потпретседател СНОД

ПоврзаноУреди