Еријапо (месечина)

Еријапо /ɛriˈæpəs/, или Сатурн XXVIII (28),е напредна неправилна месечина на Сатурн[1].

Ериапус
Слики на Еријапо направени од CFHT во септември 2000 година
Откривање
ОткривачЏон Џ. Кавеларс и сор.
Откриеноin 2000
Ознаки
Изговор/ɛriˈæpəs/
Наречена по
Еријапо
S/2000 S 10
Орбитални особеностиMean orbital parameters from JPL</ref>
Епоха 2000 Feb. 26.00
17 343 000 km
Занесеност0.4724
871.2 d
(2,38 год)
Наклон34.692
Месечина наСатурн
Физички особености
Албедо0.04 (претпоставено)
Спектрален тип
светло црвена

Откриен е од Брет Гледман, Џон Џ. Кавеларс и неговите колеги во 2000 година, и ја добил привремената ознака „S/2000 S 10““. Именувана е по „Еријапо“, џин во галската митологија; името беше променето од датив во номинатив според правилата за именување на IAU кон крајот на 2007 година.

Еријапо е со пречник од околу 10 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 17,3 Gm за 871 ден.

Како член на Галска група на неправилни сателити, кои споделуваат слични орбитални одлики и светло-црвена боја, се претпоставува дека Еријапо потекнува од распаѓањето на заедничкиот прогенитор на група,Гледман.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди


Предлошка:Saturn