Ерик Робинсон

Ерик Робинсон (13 декември 1908 година – 24 јули 1974 година) бил диригент и музички претставувач за BBC.

За време на Војната, Ерик Робинсон служел во Кралскиот армиски корпус: во 1943 година, тој бил со складишниот бенд во Централното снабдувачко складиште Чилвел, и ги диригирал „Сините ракети“, дел од бендот, кој свирел лесна музика. Тој бил двапати музички директор на Евровизија кога била изведена во Лондон во 1960 и 1963 година, а во други прилики помеѓу 1957 и 1965 година, Робинсон го диригирал оркестарот придружуван на настапот на Обединетото Кралство во натпреварот.

Во 1962 година, тој обезбедил финансиска и техничка поддршка за тастатурата за репродукција на лента Мелотрон и бил многу вклучен во првичното рекламирање и промоција. Тој се надевал дека популарноста на нов и иновативен инструмент ќе ја заживее неговата кариера.[1]

Постариот брат на Робинсон, Стенфорд Робинсон (1904-84) бил познат диригент и композитор.[2]

Неговата ќерка Вивиен Робинсон се омажила за изведувачот-магионичар Дејвид Никсон во 1961 година.

Починал на 24 јули 1974 година на 65 години.

НаводиУреди

  1. Awde, Nick (2008). Mellotron : The Machines and the Musicians that Revolutionised Rock. Bennett & Bloom. стр. 44–46. ISBN 978-1-898948-02-5.
  2. "Mr Eric Robinson", The Times, 25 јули 1974, p. 20
Претходник
  Франк Пурсе
Диригент на Евровизија
1960
Наследник
  Франк Пурсе
Претходник
  Жан Родере
Диригент на Евровизија
1963
Наследник
  Каи Мортенсен

Надворешни врскиУреди