Ербас А350 (англиски: Airbus A350) е патнички широкотрупен авион со голем капацитет, двомоторен, со голем долет, кој треба да конкурира на Боинг 777 и Боинг 787. А350 ќе биде првиот авион од Ербас со труп и крила првенствено направени од јаглеродни влакна.[2] Поради тоа ќе има значително помала потрошувачка на гориво. Би требало да почне со редовни летови во 2013 година. Ќе може да прими 270-412 патници, и ќе има долет од 15.000 км.

Ербас А350 (Airbus A350)

Белуга · А300 · А310 · А320 · А330 · А340 · А350 · А380

A350-900
Намена патнички авион
Производител Ербас
Прв лет 2011 (планиран)
Во редовна употреба од 2013 (планиран)
Статус во развој
Производна цена A350-800 - $208,7 милиони
A350-900 - $240,6 милиони
A350-1000 - $269,6 милиони[1]

Наводи уреди