Ербас А310 (англиски: Airbus A310) е широкотрупен авион со среден до голем долет. Тоа бил втор модел на Ербас, лансиран во 1978. А310 е скратена верзија на Ербас А300. Официјално престанал да се произведува во 2007, иако всушност последната испорака била во јуни 1998.

Ербас А310 (Airbus A310)

Белуга · А300 · А310 · А320 · А330 · А340 · А350 · А380

A310-300 на Емирати

Намена патнички авион
Производител Ербас
Прв лет 3 април 1982
Во редовна употреба од април 1983
Период на производство 1983-2007
Број на произведени летала 255
Развиен од Ербас А300
Варијанти A310-200
A310-200Ф (карго)
A310-300
A310-300Ф (карго)

Собира 240 патници и има долет од 6.800-9.600 км.