Енциклопедист

(Пренасочено од Енциклопедисти)

Енциклопедист — поим што најчесто се користи за група на француски мислители и просветители од XVIII век, кои работеле на издавањето на Француската Енциклопедија (Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers), која била издавана во Франција во периодот од 1751 до 1780 од Дени Дидро и Жан ле Рон Д'Аламбер.

Дени Дидро, портрет на Луј-Мишел ван Лоо, 1767

Поопшто, терминот може да се користи за лице кое помага во пишувањето на енциклопедија.