Ентеробактерии
Citrobacter freundii, член на фамилијата Enterobacteriaceae
Научна класификација
Домен: Bacteria
Колено: Proteobacteria
Класа: Gammaproteobacteria
Ред: Enterobacteriales
Семејство: Enterobacteriaceae

Ентеробактериите ја сочинуваат фамилијата Enterobacteriaceae, која е една од најважните фамилии на бактерии, како во поглед на количество (повеќе од 30 родови и преку 100 видови), така и во квалитативен поглед. Тука се среќаваат многу родови, од кои повеќето се убиквитарни и често предизвикуваат инфекции кај човекот и животните. Други наоѓаат широка примена (ферментација на сирење и останати млечни производи, алкохол, производство на токсини во козметиката, медицински третман, добивање на антивирални агенси во фармацевтската индустрија итн.).

Ентеробактериите се грамнегативни бактерии кои по својата морфологија може да се коки или стапчиња. Членовите на оваа група се дел од цревната (од грчки: enteron - црево) микробиота (познати како колиформи), како и од кожната микробиота на човекот и животните. Некои видови може да живеат во почвата, водните растенија и животните. Релативно лесно се отстрануваат со најчестите дезинфектанти каков што е хлорот.

Морфологија

уреди

Членовите на ентеробактериите се бацили (во облик на прачка) и се вообичаено 1-5 μm во должина. Тие обично се појавуваат како сиви колонии со средна до голема големина на крвен агар, иако некои можат да изразат пигменти.

Повеќето имаат многу флагели кои се користат за движење, но неколку родови се неподвижни. Повеќето членови на ентеробактериите имаат перитрични, тип I фимбрии вклучени во адхезијата на бактериските клетки на нивните домаќини.[1]

Тие не образуваат спори.

Метаболизам

уреди

Како и другите Pseudomonadota, ентеробактериите имаат Грам-негативни дамки,[2] и тие се факултативно анаероби, ферментирајќи шеќери за правење на млечна киселина и разни други крајни производи. Повеќето, исто така, го намалуваат нитрат на нитрит, иако постојат исклучоци. За разлика од повеќето слични бактерии, ентеробактериите главно немаат цитохром c оксидаза, но постојат исклучоци.

Екологија

уреди
Постапки за докажување на присуство на ентеробактерии.

Многу членови на ова семејство се нормални членови на цревна микробиота кај луѓето и другите животни,[3] додека други се наоѓаат во водата или почвата, или се паразити на различни животни и растенија.[4][5]

Наводи

уреди
  1. Edwards, P.R.; Ewing, W.H. (1972). Identification of Enterobacteriaceae. Burgess Publishing Company. ISBN 978-0-8087-0516-1.
  2. „Dorlands Medical Dictionary:Enterobacteriaceae“. Архивирано од изворникот на 28 август 2009.
  3. Ferreira da Silva, Miguel; Vaz-Moreira, Ivone; Gonzalez-Pajuelo, Maria; Nunes, Olga C.; Manaia, Célia M. (2007). „Antimicrobial resistance patterns in Enterobacteriaceae isolated from an urban wastewater treatment plant“. FEMS Microbiology Ecology. Oxford University Press (OUP). 60 (1): 166–176. doi:10.1111/j.1574-6941.2006.00268.x. ISSN 0168-6496.
  4. Kleeberger, A.; Braatz, R.; Busse, M. (1980). „Zur Taxonomie und Okologie der Enterobakterien in Milch“ [Taxonomy and ecology of Enterobacteriaceae in milk.]. Milchwissenschaft (германски). 35 (8): 457–460.
  5. Wang, Zhiying; Hu, Huifeng; Zhu, Tongbo; Zheng, Jinshui; Gänzle, Michael G.; Simpson, David J. (31 август 2021). Rodríguez-Verdugo, Alejandra (уред.). „Ecology and Function of the Transmissible Locus of Stress Tolerance in Escherichia coli and Plant-Associated Enterobacteriaceae“. mSystems. American Society for Microbiology. 6 (4). doi:10.1128/msystems.00378-21. ISSN 2379-5077.

Надворешни врски

уреди
  •   Ентеробактерии на Ризницата ?
  • Enterobacteriaceae genomes and related information at PATRIC, a Bioinformatics Resource Center funded by NIAID
  • Evaluation of new computer-enhanced identification program for microorganisms: adaptation of BioBASE for identification of members of the family Enterobacteriaceae [1] Архивирано на 27 септември 2011 г.
  • Brown, A.E. (2009). Benson's microbiological applications: laboratory manual in general microbiology. New York: McGraw- Hill.