Еминону е поранешна област во Истанбул во Турција. Денеска се наоѓа во населбата Фатих. Населбата се наоѓала во центарот на Цариградските ѕидини. Во оваа област се наоѓа Топкапи-сарај, Султан Ахмедова Џамија и Аја Софија. Како дел од Фатих била до 1928 година. Оваа област во времето на Византија всушност била најнаселена и најважна за империјата. Денеска, таа е најголемата туристичка атракција на Истанбул.

Џамијата Јени

Најпознати градби уреди

Надворешни врски уреди

41°00′N 28°56′E / 41.000° СГШ; 28.933° ИГД / 41.000; 28.933