Елфас е опсег на ридови до 409,6 м повисоко од нивото на морето во окрузите Холцминен и Нортемм во Долна Саксонија ( Германија ). Неговото име произлегува од долносаксонскиот збор Fast, што значи планинско подрачје кое се спушта на две страни.[1]

Elfas
Elfas на карта

Карта

Највисока точка
Надм. вис.409,6 м над NHN
јужната страна на елфот

Географска локација

уреди

Елфас е сместен во средината на Линеските планини меѓу Хилс на север, Хомбуршката шума на запад, Хуе на исток, Амтсберг на југ-југозапад и Холцберг на југозапад. Лежи недалеку од југозападниот дел на Ешерсхаузен и источно од Штадхолдендорф ; градот Ајнбек е околу 12 години км југоисточно од Елфас. Б. <span typeof="mw:Entity" id="mwGQ"> </span> 64 федерален автопат поминува покрај Елфас на север, поврзувајќи ја Ешерсхаузен со Ајнбек.

Заоблените врвови на Елфас се покриени со кисели букови шуми .

Геологија

уреди

Елфас е главно составен од песочни камења од периодот Песочник на Бунтер . Како резултат на халокинетичкиот процес, кој веќе беше склучен во периодот на палеогенот, блокот на Елфас мигрирал во северозападниот правец кон Солинг, при што песочниот камен што градел планина се возел преку слој од засолен камен на Захштајн . Во текот на овој процес, главно постарите карпести слоеви кои дотогаш останале под нив, биле надминување. Од следните процеси на ерозија денешната кузста се појави како северна граница на басенот Ејнбек-Марколдендорф.

Геолозите на Везерските висорамнини, исто така, ги користат термините Елфас Акси ( Елфас-Ахсе ) или Елфас Дефект ( за регионалната линија на грешки, како и терминот Елфас седло .

Потоци

уреди

Потоци на Елфас вклучуваат:

  • Алербах (источно притока на Беневен)
  • Бауер (северна притока на Илме )
  • Хилбах (северна притока на Круммес Васер )
  • Лен (го пренесува Елфас на запад)
  1. Georg Schambach: Wörterbuch der niederdeutschen Mundart, 1858, p. 257