Економски активизам

Економскиот активизам вклучува користење на економската моќ за промена. И конзервативните и либералните групи користат економски активизам за да ги бојкотираат или наддаваат стопанските друштва и организациите кои не се согласуваат со нивните конкретни политички, верски или општествени вредности. Спротивно на тоа, тоа значи и купување од оние друштва и организации кои го прават тоа.

Видови економски активизам

уреди

Бренд активизам[1] е вид на активизам во кој бизнисот игра водечка улога во процесите на општествени промени. Применувајќи го активизмот на брендот, бизнисите покажуваат грижа за заедниците на кои им служат и нивните економски, социјални и еколошки проблеми, што им овозможува на бизнисите да градат одржливи и долгорочни односи со клиентите и потенцијалните клиенти. Котлер и Саркар го дефинираат феноменот како обид на фирмите да ги решат глобалните проблеми за кои се грижат нивните идни клиенти и вработени.[2]

Потрошувачкиот активизам е активизам во име на потрошувачите за заштита на потрошувачите или од самите потрошувачи. На пример, активистите во движењето за слободни производи од доцните 1700-ти протестирале против ропството со бојкотирање на стоките произведени со ропска работа. Денес, вегетаријанството, веганството и фриганството се сите облици на потрошувачки активизам кои бојкотираат одредени видови производи. Други примери на потрошувачки активизам вклучуваат едноставно живеење, минималистички начин на живот наменет за намалување на материјализмот и видната потрошувачка и даночен отпор, облик на директна акција и граѓанска непослушност во спротивставување на владата која го наметнува данокот, на владината политика или како спротивставување на оданочување само по себе.

Акционерскиот активизам вклучува акционери кои користат акционерски удел во корпорацијата за да извршат притисок врз нејзиното раководство.[3] Целите на акционерите-активисти се движат од финансиски (зголемување на вредноста на акционерите преку промени во корпоративната политика, структура на финансирање, намалување на трошоците итн.) до нефинансиски (одвложување од одредени земји, усвојување на еколошки политики итн.).[4]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Sarkar, Christian; Kotler, Philip (October 2018). Brand Activism: From Purpose to Action. ISBN 978-0-9905767-9-2.
  2. „WHAT IS BRAND ACTIVISM? – ActivistBrands.com“.
  3. Lin, Tom C. W. (2015-03-18). „Reasonable Investor(s)“ (англиски). Rochester, NY. SSRN 2579510. Наводот journal бара |journal= (help)
  4. „Activist Investor Definition“. Carried Interest. Посетено на 23 април 2022.