Еднаш бевме војници (филм од 2002)

Бевме војници (англиски:We were soldiers) - американски филм од 2002 година, во режија на Рендал Валас, кој е автор и на сценариото зансовано на истоимениот роман на Харолд Мур и на воените репортажи на Џо Галовеј. Главните улоги ги играат: Мел Гибсон, Тејлор Момсен, Сем Елиот, Дезмонд Харингтон, Медлин Стоу, Кери Расел, Дон Дуонг и Бери Пепер. Делумно, филмот претставува реконструкција на една од најкрвавите битки во Виетнамската војна.[1]

Содржина уреди

На својата прва задача во Виетнам, полковникот Хал Мур (го игра Гибсон), заповедник на Седмиот коњички полк, со своите неискусни војници се соочува со надмоќната непријателска војска. Мур успева да преживее и да победи во борбата, но притоа плаќа многу висока цена...[1]

Наводи уреди