Единство (политичка партија)

Единство (албански: Uniteti) — политичка партија на македонските Албанци во Република Македонија. Основана е во 2015 од страна на Г’зим Острени.[1]

Единство
ВодачГ’зим Острени
ОсновачГ’зим Острени
ГеслоЗаедно можеме повеќе
албански: Vetëm së bashku mundemi
Основана3 октомври 2015
Распуштена20 Ноември 2016
Припоена конАлијанса за Албанците
ШтабСкопје, Република Македонија
ИдеологијаЗаштита на правата на Албанците
Боисина, бела
Мрежно место
uniteti.org
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Учество на избори

уреди

На парламентарните избори во 2016 година, партијата учествува на изборите заедно со ДР-ДПА и НДП во коалицијата Алијанса за Албанците која ја предводел Зијадин Села. Коалицијата освоила 3 пратенички места (35.121 глас, 2,9%).[2]

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди