Единица за брзо распоредување

Единица за брзо распоредување или скратено ЕБР е единица која се води под Министерството за внатрешни работи. Единицата е во рангот на жандармериските единици кои постојат во Европските земји.

ЕБР
Активна23 август2001
ЗемјаМакедонија Македонија
Припадност МВР
ВидСпецијална единица
УлогаОсновни задачи:
 • Директна акција
 • Специјални извидувања
 • Борба против тероризам
 • безбедување на познати ВИП личности
 • обезбедување на политичари
ПрекариЕБР
Гесло„Секогаш и секаде“
БиткиОперација Планинска бура (2007)
Вооружена престрелка во Куманово (2015)

ЕБР е формирана на 23 август 2001 година и спаѓа под надлежност на МВР. Сместена е во касарната Ѓорче Петров.[1] Во Операцијата Планинска бура во Бродец главни извршители беа ЕБР, кои имаа и задача да докажат и покажат дека ќе бидат успешни за таков тип на операции. Операцијата Планинска бура беше успешна и заеднички извршена операција од ЕБР и ЕСЗ Тигар.

Историја

уреди

ЕБР е формирана во 2003 година, односно по трансформацијата на „лавовите“.

Првото име на единицата беше Специјална единица за брзо распоредување или скратено СЕБР.

Задачи

уреди

Нивни задачи се:

 • воспоставување и одржување на јавен ред и мир при немири и демонстрации
 • спровод на лица барани со локални и меѓународни потерници
 • анти-терористички акции и сите останати подфати од висок ризик
 • обезбедување на домашни и странски ВИП личности
 • давање асистенции на сите институции во Р.М.
 • пружање помош на населението при природни елементарни непогоди и катастрофи

Оружје

уреди

Поседуваат повеќе видови на оружје:

 • Glock 17
 • Застава М70
 • X95-S
 • Застава М92
 • Застава М76
 • Застава М93 „Црна Стрела“
 • Arsenal AR-M1
 • Драгунов
 • McMillan Tac 50
 • Sako TRG
 • PK MG 7.62 mm

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „Единицата за брзо распоредување при МВР доби командна сала“. Вест. 10 април 2006. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2015-01-15.