Егир (месечина)

месечина на Сатурн

Егир, исто така, Сатурн XXXVI (привремена ознака S/2004 S 10), е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсденна 4 мај 2005 година, од набљудувања направени помеѓу декември 12, 2004 година и 11 март 2005 година[1].

Егир
Откривање
ОткривачС. Шеппард, Д. Јевитт, Ј. Клеина и Б. Марсден
Откриеномај4, 2005
ознаки
Изговор/ˈjɪər,_ˈæɡɪər/ etc.
Наречена по
Ægir
S/2004 S 10
Орбитални особености
20.735.000 km
Занесеност0.252
1.025,908 days
Наклон166.7°
Месечина наСатурн
Среден пречник
6+50
30
 km

Егир е со пречник од околу 6 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 19.618 Mm за 1025.908 дена, со наклонетост од 167° кон еклиптиката (140° до екваторот на Сатурн), во повратно правец и со ексцентричност од 0,237.

Месечината го добила името во април 2007 година по Ægir, џин од нордиската митологија, олицетворение на мирните мориња, оној што ги смирува бурите. Тој е син на Fornjót и брат на Logi (оган, пламен) и Kári (ветер).

Името може да се изговара на различни начини. /ˈjɪər/ (со „g“ изговорено како „y“-звук) се приближува на современите норвешки и исландски. /ˈæɡɪər/ (со тврдо „g“) приближно е како што можеби звучело старонордискиот, додека латинизираните/правописните изговори /ˈ Пронајдени се и ɪər/, /ˈɛɪər/ и /ˈɪər/.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

Предлошка:Saturn