Египетски календар

Дел од хиероглифскиот календар на Kom Ombo Храмот, прикажување на транзиција од Месец XII до Месец I без споменување на петте епагоменски денови.
Божицата на небото Нут и човечките фигури ги претставуваат ѕвездите и соѕвездијата од ѕвездената шема во гробницата на Рамзес VI.

Древниот Египетски календар бил сончев календар со 365 дена во годиата.Годината се состоела од три сезони кои имале 120 денови, плус и интеркален месец од 5 епагоменски денови кои се третираат како надвор од годината.Секоја сезона е поделена на четири месеци од 30 дена.Овие дванаесет месеци на почетокот биле првично нумерирани во рамките на секоја сезона, но исто така  биле познати по имињата на нивните главни фестивали. Секој месец бил поделен на три 10-дневните периоди познати како декани или децении. Се тврди дека во текот на Деветнаесетата Династија и на Дваесетата Династија последните два дена од секој декан биле обично  третирани како еден вид на викенд за кралските занаетчии со слободен ден од работа.

Бидејќи оваа календарска година беше речиси една четвртина од ден пократка од сончевата година, Египетскиот календар губи околу еден ден на секои четири години во однос со Грегоријанскиот календар.   Затоа понекогаш е нарекуван како скитничка година (латински: annus vagus), како и неговите месеци што ротирааат околу еден ден преку сончевата година на секои 4 години. Уредбата на Птолемеј III од Канапус се обиде да го исправи ова, преку воведување на шестиот епигоменски ден на секои четири години, но предлогот беше одбиен од страна на Египетските свештеници и луѓето и беше напуштен до основањето на Александрискиот или Коптски календар од Август.Воведувањето на прескокнатиот ден во Египетскиот календар го направи еквивалентен на реформираниот Јулијанскиот календар, иако со проширувањето продолжува да се разликува од Грегоријанскиот календар на крајот на повеќето векови.

Овој граѓански календар се кандидира истовремено со Египетскиот лунарен календар кој бил користен за некои верски обреди и фестивали. Некои Египтолози го опишале како луни-соларен, со интеркалниот месец наводно се додаваат на секои две или три години за да ја задржи својата конзистентност со соларната година, но нема докази за таква интеркалација пред 4-от век п.н.е.

ИсторијаУреди

ПраисторијаУреди

 
Поплава на Нил во Каиро околу 1830 година.
 • Поплава (Антички Египет понекогаш англинизирано како Ахет),
 • Појава (понекогаш англинизирано како Перет), и
 • Незастапената вода или Жетвата (понекогаш англинизирано како Шему).

Првиот траел од јуни до септември, вториот од околу октомври до јануари, а последниот од околу февруари до мај. Во почетокот на владеењето на Дјер (в. 3000 п.н.е. Династијата I), годишните евиденции се чуваат на високиот потоп кој е висоководна марка.Нејгебауер истакнал дека година од 365-дена може да се утврди просечно за неколку децении на точни согледувања од поплавата на Нил без каква било потреба за астрономски набљудувања,[1] иако големата  нередовност на поплавата од година во година[б 1] и тешкотијата на одржување точни и правилни Нилометри и е рекорд во праисториски Египет кој предизвикува и други научници да се сомневаат дека тоа биле основите за настанокот за Египетскиот календар.

Лунарен календарУреди

 
 Лунарен календар за 2017

Паркер и другите тврдат за неговиот развој во набљудување и потоа го пресметал луни-соларниот календар[1] кој го користел 30-ден од интеркалниот месец на секои две до три години за да се приспособи на загубата на лунарната година од околу 11 дена во годината во однос на сончевата година и да го одржи сместувањето од хеликанското изгревање на Сириус во рамките на својот дванаесетти месец.[1] Нема докази за таков еден месец, сепак, постои во сегашниот историски рекорд.

Денот на лунарниот месец е познат кај Египќаните како "храмот месец".[1] Тие се поединечно именувани и да се славни како фази во животот од месечевиот бог,  Тот во Срединството Царство или Консу во Птоломејската ера: "Тој... е замислен... на Psḏntyw; тој е роден на Ꜣbd; тој расте и старее по Smdt".[1]

Денови на лунарниот месец[1][б 2]
Ден Име
Египетски Значење (ако е познато)
1
   
[б 3]
Psḏtyw[б 4] Не е познато буквалното значење, но се претпоставува дека е во врска со Енеада; денот на Млада месечина.
2
  
 
[б 5]
Tp Ꜣbd
Ꜣbd
„Почеток на месецот“ или „Месецот“; почеток на Месечевите мени.
3
  
 
 
Mspr „Пристигнување“
4
 
 
    
Prt Sm „Одење напред на См", свештеник
5
 
 
 
 
  
I͗ḫt Ḥr Ḫꜣwt „Понуди за Алтар“
6
   
 
 
 
 
[б 6]
Snt „Шестиот“
7
 
 
   
[б 7]
Dnı͗t „Делумно“;
8
   
 
Tp Непознато
9
  
 
[б 8]
Kꜣp Непознато
10
   
 
 
Sı͗f Непознато
11
   
 
Stt Непознато
12
 
 
 
 
 
Непознато Непознато
13
     
[б 9]
Mꜣꜣ Sṯy Непознато
14
    
Sı͗ꜣw Непознато
15
  
[б 10]
Smdt
Tp Smdt
Не се знае значењето; денот на Полна месечина.
16
  
 
   
 
 
Mspr Sn Nw
Ḥbs Tp[1]
„Второ пристигнување“
„Покривање на главата“
17
    
Sı͗ꜣw Непознато
18
    
[б 11]
I͗ꜥḥ „Ден на месечината“
19
     
 
Sḏm Mdwf Непознато
20
 
 
 
Stp Непознато
21
  
 
 
[б 12]
Ꜥprw Непознато
22
   
 
Pḥ Spdt Непознато
23
 
 
   
Dnı͗t „Делумно“
24
 
 
    
[б 13]
Knḥw Непознато
25
   
 
Stt Непознато
26
 
 
 
 
Prt „Одење напред“
27
    
[б 14]
Wšb Непознато
28
    
 
 
Ḥb Sd Nwt „Јубилеј на Нут
29
   
Ꜥḥꜥ Непознато
30
 
 
 
 
 
 
   
 
[б 15]
Prt Mn „Напредување на Мин

Граѓанскиот календарУреди

ПоврзаноУреди

 • Египетска хронологија
 • Египетска астрономија
 • Коптски и Етиопски календар

БелешкиУреди

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 ().
 2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име flinty.
 3. Parker (1950), стр. 32.
 4. Brugsch, Heinrich (1883), Thesaurus Inscriptionum Aegyptiacarum, Leipzig, стр. 46–48 .
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Parker (1950), стр. 11.
 6. Vygus (2015), стр. 1231.
 7. Vygus (2015), стр. 1232.
 8. Vygus (2015), стр. 1668.
 9. 9,0 9,1 Vygus (2015), стр. 33.
 10. 10,0 10,1 Parker (1950), стр. 12.
 11. Parker (1950), стр. 13.
 12. 12,0 12,1 Vygus (2015), стр. 27.
 13. Vygus (2015), стр. 28.
 14. Vygus (2015), стр. 1885.
 15. Vygus (2015), стр. 1997.
 16. Vygus (2015), стр. 2464.
 17. Vygus (2015), стр. 277.
 18. Everson (1999), стр. 57.
 19. Everson (1999), стр. 5.
 20. Vygus (2015), стр. 1235.
 21. Vygus (2015), стр. 917.
 22. Vygus (2015), стр. 2294.
 23. 23,0 23,1 Vygus (2015), стр. 2472.
 24. Everson (1999), стр. 25.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.