Европско првенство во водени спортови 1926

1-то Европско првенство во водени спортови се одржа во Будимпешта, Унгарија од 18 до 22 август, 1926 година. На ова прво издание учествувале само машки натпреварувачи.

Табела на медалиУреди

       Домаќин

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Германија 5 3 4 12
2   Шведска 2 3 3 9
3   Унгарија 2 2 0 4
4   Белгија 0 1 0 1
5   Чехословачка 0 0 1 1
5   Обединето Кралство 0 0 1 1
Вкупно 9 9 9 27

Освојувачи на медалиУреди

Скокови во водаУреди

Дисциплина Злато Сребро Бронза
3 метри
подробно
Артур Мунд
  Германија
Јозеф Лехнир
  Германија
Јулиус Балаш
  Чехословачка
Платформа
подробно
Ханс Лубер
  Германија
Хелге Уберг
  Шведска
Алберт Најт
  Обединето Кралство

ПливањеУреди

Дисциплина Злато Сребро Бронза
100 м краул
подробно
Истван Барани
  Унгарија
1:01.0 Арне Борг
  Шведска
1:01.1 Георг Вернер
  Шведска
1:03.6
400 м краул
подробно
Арне Борг
  Шведска
5:14.2 Хелберт Хајнрих
  Германија
5:21.4 Фридрих Бергес
  Германија
5:25.6
1500 м краул
подробно
Арне Борг
  Шведска
21:29.2 Фридрих Бергес
  Германија
22:08.2 Јоаким Радемахер
  Германија
22:19.8
100 м грбно
подробно
Густав Фролих
  Германија
1:16.0 Кароли Барта
  Унгарија
1:16.0 Ескил Лундал
  Шведска
1:16.1
200 м градно
подробно
Ерих Радемахер
  Германија
2:52.6 Лус ван Парис
  Белгија
2:54.8 Вилхелм Прасе
  Германија
3:00.1
4×200 м краул
подробно
  Германија
Огуст Хајтман
Јоаким Радемахер
Фридрих Бергер
Херберт Хајнрих
9:57.2   Унгарија
Золтан Битскеј
Андреас Вание
Геза Зигритз
Истван Барани
10:03.4   Шведска
Аке Борг
Арне Борг
Ескил Лундал
Георг Вернер
10:06.8

ВатерполоУреди

Дисциплина Злато Сребро Бронза
Ватерполо - мажи
подробно
  Унгарија   Шведска   Германија

НаводиУреди

  • "European Swimming Championships (Men)". GBRSPORTS.COM.