Евангелие по Матеј (филм)

„Евангелие по Матеј“ — италијански филм од 1964 година, во режија на Пјер Паоло Пазолини. Главната улога во филмот ја толкува Енрике Изароки, тогашен 19-годишен студент од Шпанија. Филмот бил номиниран за три награди „Оскар“, како и за наградите на БАФТА и за „Златен лав“, но освоил само специјална награда на жирито на Филмскиот фестивал во Венеција. Најпрвин, режисерот имал намера да го снима филмот во Израел, но таму заклучил дека локациите се „премногу комерцијални и несоодветни“, па затоа, филмот е снимен во италијанскиот град Матера.[1]

Матера (Италија)

Содржина уреди

Филмот отстапува од традиционалното емотивно и сочувствително прикажување на распнувањето на Исус Христос и целата приказна е поставена во реалистичен и земски стил. Притоа, речиси секоја реплика во филмот е преземена директно од самото Евангелие по Матеј.[2]

Наводи уреди

  1. "Страдањата на Исус - вдахновение за режисерите", Антена, број 825, 17.4.2014, стр. 10.
  2. „Страдањата на Исус - вдахновение за режисерите“, Антена, број 825, 17.4.2014, стр. 10.