Ева (хебрејски: חַוָּה, грчки: Εὔα) — значајна личност во книгата Битие во Библијата и се споменува и во Куранот. Според приказната за потеклото на аврамските религии, таа е првата жена и е препознаена како сопругата на Адам. Библијата вели дека е создадена од реброто на Адам (Бит. 2:22). Во библиската традиција, Ева е поврзана со првородениот грев (Бит. гл. 3). Таа била искушувана од змијата, гризнала од плодот на Дрвото за познавање на доброто и злото, а потоа го поделила со нејзиниот сопруг, Адам. Како последица на тоа, Ева носи проклетство опишано во Бит. 3:16: „Бог рече: Ќе ти ги умножам и преумножам маките кога ќе бидеш бремена; со болки ќе раѓаш деца, и ќе се приклониш кон мажот свој, и тој ќе ти биде господар!“[1][2]

Ева јаде од забранетиот плод

Според библискиот канон, се вели дека Ева имала три сина — Каин, Авел и Сит. Додека апокрифните текстови споменуваат дополнителни деца, канонските книги не ги признаваат изразито. Сепак, двосмисленоста на библискиот текст дозволува различни толкувања, а некои можат да заклучат постоење и на други деца врз основа на приказната.

Наводи уреди

  1. Womack 2005, стр. 81, "Creation myths are symbolic stories describing how the universe and its inhabitants came to be. Creation myths develop through oral traditions and therefore typically have multiple versions."
  2. Holy Bible (NIV): Genesis 3:2–3.

Надворешни врски уреди