Дубравка Томшич Среботњак

Дубравка Томшич Среботњак (роден на 7 февруари 1940 година во Дубровник, Хрватска, Кралство Југославија] е професор и пијанист од Словенија[1].

Дубравка Томшич Среботњак

Таа е почесен член на оркестарот на словенечката филхармонија и една од најуспешните светски концертни пијанистки и изведувачки уметници на 20 век од областа на поранешна [[Југославија и денешна Словенија воопшто. Поради својот исклучителен талент, Артур Рубинштајн лично се пријавил во Југословенската амбасада во [[САД за да и додели стипендија за прва година на студии во САД, а за втората од Фондот за за музичари, кој претходно го поддржуваше само Бело Барток.

ЖивотописУреди

Како дете, на четиригодишна возраст, таа започнала да учи кај проф. Зори Зарникова а подоцна заминала во САД на дванаесет години по совет на [[Клаудио Арау, каде што дипломираше во 1957 година на проф. Катарин Бејкон на Музичката школа Џулиар во Њу Јорк[2]. .

Дебитирала со Њујошката филхармонија и била избрана за најголем музички талент.


Нејзин сопруг беше композиторот Алојз Среботњак, а син им е Мартин Среботњак, словенечки режисер.

ТворештвоУреди

Од 1967 година предава пијано на музичката академија во Љубљана, а од 1975 година е редовен професор по пијано.

Образовала голем број словенечки пијанисти и педагози. Меѓу нејзините ученици се: Мајда Мартинц, Соња Пахор, Хинко Хас, Лидија Станковиќ, Татјана Огњановиќ, Томаш Петраш; од генерацијата на млади талентирани пијанисти: Ања Герман, Славен Куленовиќ, Миха Хас, Тадеј Хорват, Фада Азех, Наталија Чавер и Сара Рустја.

Покрај тоа, таа често е поканета како член на меѓународните жири на најголемите натпревари по пијано (Ван Клибурн, Лидс, Лудвиг ван Бетовен, Клара Хаскил, итн.).

ДискографијаУреди

Нејзиниот репертоар за пијано литература е од сите стилски периоди и е објавен на повеќе од 20 плочи и 90 ЦД-а.

Покрај тоа, таа често е поканета како член на меѓународните жири на најголемите натпревари по пијано (Ван Клибурн, Лидс, Лудвиг ван Бетовен, Клара Хаскил, итн.).

Концертна кариераУреди

Дубравка Томчиќ одржала повеќе од 3.500 концерти во САД, Европа, Северна Америка, Мексико, Австралија, Азија и Африка, како солист и со светски познати оркестри и диригенти[3].

Награди и признанијаУреди

Покрај Гран при на Здружението Франц Лист во Будимпешта, таа доби и голем број награди за најдобари снимк со делата на Лист.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди