Државна историска библиотека на Украина

Државната историска библиотека на Украина (украински: Державна історична бібліотека України) се наоѓа во Киевско-печерската лавра, во Киев, Украина.

Државна историска библиотека
Державна історична бібліотека
IB Lavra 2015.JPG
Општи податоци
ГрадКиев
ЗемјаУкраина
Почната1939

Библиотеката била основана во 1939 година. Во времето на Втората светска војна, зградата била уништена, а голем дел од книгите изгорени или уништени[1]. Во 1952 година, библиотеката продолжила да работи со точно 339.214 тома. Книгите опфаќаат темматики од историја, археологијата, етнографијата, лингвистиката, литература, уметност, филозофија, религија итн.

Библиотеката спроведува научно-издавачката дејност пдмпсмп дава библиографски наводи.

Во септември 2009 година, со декрет на претседателот на Украина, библиотеката доби статусот на национална институција[2].

НаводиУреди

  1. Се смета дека околу 500.000 тома биле уништени или украдени
  2. „Про надання Державній історичній бібліотеці України статусу національної: Указ Президента України № 780/2009 від 30 вересня 2009 року“. Посетено на 2009-10-12.