Дрвенест тутун
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Зрновидни
Семејство: Зрнци
Род: Тутун
Вид: Дрвенест тутун
Научен назив
Nicotiana glauca
Graham, 1826

Дрвенест тутун (лат. Nicotiana glauca), се нарекува и синапово дрво или бразилски дрвест тутун. Листовите стојат на стебленцето со петиоли (многу други видови тутун имаат сесилни листови), и листовите и стеблата не се нити влакнести, нити лепливи како кај Nicotiana tabacum. Расте повисоко од 2 м.

Растението е со потекло од Боливија и Аргентина, но се има натурализирано на југозападот на САД, и таму е обичен коров. Се користи како лековита билка.

Наводи уреди