Домус Северијана е модерното име дадено на последното продолжение на царските палати на ридот Палатин во Рим, изградени југоисточно од стадионот Палатинум во Домус Августана на Септимиј Север. Ги вклучувал бањите на Септимиј Север (латински: Balneum Palatii).

Остатоците од Септизодиумот во отпечаток од 1582 година, непосредно пред неговото уривање.

Од зградата останале само импозантните тули подградби на аголот на ридот, кои создале вештачка платформа на исто ниво како палатата на Домицијан, продолжувајќи ја, бидејќи на царевите им снемало простор на ридот. Има многу малку остатоци од самиот објект, кој потоа бил изграден на терасата под подградбите. Имал поглед кон Рим од циркусот Максимус и ридот Авентин до ридот Келијан и бањите на Каракала. Тие биле дел од комплекс на царски бањи или терми, сега видливи во остатоците под ексдрата на стадионот Палатинум, кој можеби бил изграден под Домицијан и кој бил повторно изграден од Максенциј. Се хранеле од гранка на Аква Клаудија, која се простирала низ долината помеѓу ридот Палатин и Келијанскиот рид и чии сводови сè уште се видливи.

На страната свртена кон Вија Апија, Септимиус Северус нарачал импресивна фасада на три нивоа слична на сканените фронси во театарот, со фонтани и колонади. Таа станала позната како Септизодиум. Се вели дека императорот ја монументализирал оваа страна на зградата за да ги импресионира своите сограѓани Африканци, кои требало да пристигнат во Рим по патот на Апија. Остатоците на Септизодиумот биле урнати во 16 век и тоа е познато само од ренесансните цртежи.

Библиографија

уреди
  • Филипо Коарели, Guida archeologica di Roma, Arnoldo Mondadori Editore, Верона 1984 година.

Надворешни врски

уреди

41°53′12″N 12°29′16″E / 41.8866° СГШ; 12.4878° ИГД / 41.8866; 12.4878