Договор од Цариград (1700)

Цариградскиот мировен договор — договор кој бил склучен на 3 јули 1700 година меѓу Османлиското Царство и Руското Царство и истиот ставил крај на Руско-турската војна.

Договор од Цариград

1700
Потпишан1700
МестоЦариград
Потписници Османлиско Царство
Русија Царство Русија

Според договорот, Османлиите ги срушиле тврдините кои се наоѓале по долината на реката Днепар, Руската Империја го добила Азов и околината околу него, а Петар Велики ја осигурил неутралноста на Османлиското Царство во Големата северна војна.